Thursday, April 12, 2012

Shrapnel - Aristeia Rising


Title: Shrapnel - Aristeia Rising
Genre: Sci-Fi
Created by: Nick Sagan & Mark Long
Script: M. Zachary Sherman
Art: Bagus Hutomo
Publisher: Radical Comics
Issues: 1-5 of 5
Year: 2009
Rate: 83/100

PROMO: Venus, 2250. After five years of war, the last free colony in the Solar System is about to fall. Unknown to the attacking Marines - or even the colonists themselves - the most infamous heroine of the war has gone into hiding in exile on their planet. Now she must organize a revolt against the very Marines she once fought alongside and lead the colonists to freedom.


REVIEW: Dobar, full-on ratni sci-fi je retkost u svetu devete umetnosti, čak bih rekao da ako izuzmemo razne franšize koje svoje poreklo vuku iz drugi medija, a u stripu su doživele samo svoje proširenje (ili, češće, samo daj-da-odradimo verzije). 
Srapnel: Aristeia Rising nam, pak, donosi svoj, originalni univerzum u kojem se čovečanstvo raširilo diljem sunčevog sistema, praktično naseljavajući svaku stenu, usput se cepajući u dve frakcije - na genetski modifikovane, "superiorne" splicere i tradicionaliste helote. Solar Alliance drži kontrolu nad vežinom sistema - osiguravajući mir i ujedinjenost ljudskog roda, što mirnim pretnjama silom, što efikasnom upotrebom iste u praksi, kad ustreba. U Savezu heloti su diskriminisani, najniži red građana, osuđeni na najprimitivnije poslove i trpljenje splajserskog vređenja, čak i iživljavanja. Venera je poslednja slobodna planeta i na njoj su dve grane čovečanstva jednake... ili makar jednakije. Tu utočište nalaze kako heloti, tako i ljudi koji jendostavno veruju u drugačije društvo, slobodno i pravednije, ali razni begunci iz Saveza. Među potonjim je i naša heroina - nekadašnji oficir marinaca koja je nakon užasnog masakra počinjenog od strane njenog nadređenog, a nad nedužnim civilima, odlučila da zauvek raskrsti sa trulom splajserskom tvorevinom - Savezom.
Ali, svemirski policajci stižu i na Veneru - da donesu mir i blagostanje, da je ujedine sa ostalim čovečanstvom, da obezbede njene stanovnike stotinama svojih marinaca. Na našoj heroini i hrabrim, ali u ratovanju neveštim venerijancima je da to spreče.
Veoma plastična metafora, rekao bih, na danađnje stanje u svetu, gde je Savez zapravo SAD, a pobunjena, slobodna Venera, zapravo, bilo koja od nacija koju danas ameri oslobađaju i kojima donose svoj mir i demokratiju...
Sve to uz spektakularne boje, efekte, scene masovnih bitki, tone mekova, razvaljenih oklopa i prosutih creva.

0 comments:

Post a Comment

 

Undead-Comics © 2008. Design By: SkinCorner