Sunday, April 15, 2012

Athena Inc.


Title: Athena Inc. 
Genre: Sci-Fi/Cyberpunk
Story: Brian Haberlin
Art: Jay Anacleto
Publisher: Image Comics
Issues: 00-06 of 06
Year: 2002
Rate: 87/100

PROMO: Athena Inc., the blackest of black ops, has come up with the perfect operative - she can't be caught. And even if she could be, there is no way to link her to any action, because she doesn't even know she's an agent. She was hailed as a success, until the genetic trigger than enables her to switch personas began to break down. Now that she can switch forms on her own, she has become a threat to internal security and must be dealt with. But who will deal with whom first?


REVIEW: Danas kada je svaka priča ispričana milion miliona puta, kada je sve rečeno i prežvakano i dovedeno do besmisla, čak i najmanja naznaka originalnosti ili proste različitosti od glavnog toka je dovoljna da skrene pažnju. 
Athena Inc. ne donosi nešto posebno na polju narativa - to jeste priča ispričana na nekim drugim mestim, jer kako čak i sam glavni lik stripa kaže: "Zamilsite Bonda i Džekila i Hajda spojene", dodajte tome malo sajberpanka i X-Mena i to vam je to. Pod okriljem new age religije, duboko pod zemljom, operativan je Manhunter Project - jedinica veštački konstruisanih super-ljudi, špijuna i ubica dvostrukog identiteta (jednopg lažnog, stvorenog za svakodnevni život i drugi, stvarni, potreban za posao, koji se aktivira na poziv, pred misiju). Kada granice između ta dva odvojena identiteta počnu da slabe kod naše heroine - Meri/Gven, počinje i naša priča...
Ipak, kao što rekoh, vizuelnp je ono gde Athena Inc. zavređuje vremena i novca. Strip je monohromatski - predivnog, bezmalo foto-realističnog crteža, oplemenjenog jednom jedinom bojom, koja zavisi od likova prisutnih na konkretnoj strani, kao i situacije u kojoj se nalaze. Svakako lepše izgleda na delu, nego kada se pokušava rečima dočarati, pe ćete i sami videti par shotova. Takođe, na strani drugačijeg je i način na koji je prezentovan dijalog, za razliku od klasičnih "balona", ovde imamo tekst koji smeštena sa strane slika, pa sve više nalikuje klasičnijoj drami kojoj crteži služe tek da zamene tekst u zagradama koji pojašnjava situaciju na sceni.

Mana je "to be continued" rečenica na kraju stripa, a nedostatak tog nastavka...

0 comments:

Post a Comment

 

Undead-Comics © 2008. Design By: SkinCorner