Friday, March 30, 2012

Pax Romana


Title: Pax Romana
Genre: Sci-Fi
Story: Jonathan Hickman
Art: Jonathan Hickman
Publisher: Image Comics
Issues: 1-4 of 4
Year: 2007-2008
Rate: 83/100

PROMO: "CREATE THE FUTURE, DESTROY THE PAST" From the mind of comic book innovator JONATHAN HICKMAN, comes the exhilarating time-traveling epic, PAX ROMANA. The creator of THE NIGHTLY NEWS brings his unique sensibility to science fiction and the result is a visually stunning look at a new history of the world. PAX ROMANA tells the tale of 5000 men sent on an impossible mission to change the past and save the future. It's the end of the world: Will they succeed, or will they fail?

REVIEW: U ne tako dalekoj budućnosti hrišćanska crkva i konačno gubi poslednje ostatke svog uticaja i dok islam preti da prevlada, iznenadno naučno otkriće (u istraživanju finansiranom od same crkve) u vidu konačnog pronalaska načina za putovanje kroz vreme, pruža nadu posrnulojcrkvi da vrati nekadašnju snagu. Odlučuju da pošalju ekspediciju od 5000 ljudi - plaćenih ratnika, naučnika... nazad, sve do godina kada je na vlast Rimskim carstvom trebao da dođe nišlija - Konstantin.
Jednom na terenu, ekipa se brzo okreće protiv prvobitnog plana - samo i isključivo osigurati apsolutnu dominaciju hrišćanske crkve i umesto njega nameću ideju da ubrzaju razvoj čovečanstva, preskoče dark ages, osiguraju da zemlja ovaj put završi kao bolje mesto za život.
Kako sam autor kaže - knjiga nije o rleigiji, već o sociologiji. Iako se prvobitno može shvatiti kao kritika crkve, nakon toga odlazi daleko dublje, baveći se evolucijom društva, ljudskim individualizmom kao vrlinom i manom, o relovucijama, višim ciljevima i njihovim žrtvama...
Iako po formi najbliža klasičnom stripu, Pax Romana to ipak nije u potpunosti - da, ilustracija ima, ali niti u jednom trenu ne skreću pažnju sa priče, jednostavno su tu da daju malo boje i to nije glavni problem - problem je što priča uopšte ima elemente stripa, što je realizovana u formatu stripa. Sama postavka priče - sa super-ljudima čiji je životni vek preko stopedeset godina, poslatih u prošlost sa tonama zlata, satelitima, džipovima, tenkovima, atomskim bombama i idejom da promene čitav tok istorije čovečanstva na bolje, daje neverovatnu širinu, za priču epohalnih razmera, za književno remek-delo na nivou najboljih radova Dena Simonsa, na primer. Sam autor je imao slične ideje, želeo je da Pax Romana traje, kao niz kompletnih, a opet povezanih mini-serija, ipak... negde usput toga je nestalo pa je četvrti i finalni broj zbrzano odveo priču do kraja - mada, makar smo dobili kraj i zaokruženu priču. 
Iako smo i ovako dobili dosta priče, dosta teksta (neke strane su sasvim tekstualne), iako je i ovakva priča odlična, ostaje osećaj da smo mogli dobiti mnogo, mnogo više.

0 comments:

Post a Comment

 

Undead-Comics © 2008. Design By: SkinCorner