Friday, March 30, 2012

F.V.Z.A.


Title: F.V.Z.A.
Genre: Horror
Story: David Hine
Art: Roy Allan Martinez
Publisher: Radical Comics
Issues/Pages: 1-3 of 3
Year: 2009-2010
Rate: 82/100

PRMO: Landra always knew that Vampires and Zombies were real. Trained to fight since childhood by her grandfather, legendary Federal Vampire and Zombie Agency (F.V.Z.A.) operative Hugo Pecos, when the Vamps and the Zombies came back out of hiding, she would be ready. Even though both viruses were assumed to be eradicated and the F.V.Z.A. officially disbanded, Landra knew they would be back. Little did she realize that when the Vampires did come out of hiding they would use a deadly new weapon to target the humans: an incurable strain of the zombie virus. Now Picos and Landra (along with her brother Vidal) have been tasked to re-instate the agency and train a new batch of operatives to target the most dangerous Vampire they've ever known - Landra and Vidal's own grandmother!

REVIEW: Radical Comics je sasvim mlad američki izdavač - osnovan 2008. godine, ali je već kroz godinu-dve izgradio ime i našao svoje mesto pod, inače, malim strip publishing suncem. karakterističan pre svega po nedostatku superhero stripova u svom katalogu i koncentraciji na ostalim žanrovskim izdanjima - horror i sci-fi, ali i sopstvenim vizijama nekih legendranih, bajkovitih ličnosti poput Herkula ili Aladina, uz izuzetan vizuelni stil koji je gotovo pod obaveznim za sve njihove knjige - nije ni čudo da su u tome uspeli. Ovo jeste njihovo prvo izdanje koje se pojavljuje na blogu, ali nikako poslednje. 
FVZA je odličan zombi/vampire strip - odličan u granicama žanra i odličan za svakog fana horrora i tih stvorenja, nepretenciozan u smislu donošenja ne znam ni ja kakvih poruka i pouka, već "samo" pruža solidnu priču. 
Amerika pamti nevolje sa undead stvorenjima, koja su bila deo njihove istorije od samih početaka - od naseljavanja kontinenta, kroz građanski rat, pa sve do kenedijeve vlasti kada je i poslednji vampir ubijen, a zombi pitanje rešeno još ranije - pronalaskom vakcine. 
Pamti, ali ih se ne plaši.
Pobeda se slavi svake godine za Noć Veštica, spomenici dignuti u čast ljudima koji su u tim sukobima izginuli su posrani i išarani grafitima smrtne, gotik klinčadije koja "živi životom vampira"...
Ipak, neko ne spava mirno. Neko je sav svoj život posvetio borbi protiv vampira i zombija, a onda kada je penzionisan i svoju starost je njoj posvetio - Hugo Pecos nekadašnji glavnokomandujući Federalnom Vampir-Zombi Agencijom živi izolovano, usred pustinje, pripremajući svoje unuke - Vidala i Landru - za neumitno - za povratak vampira...
Dodajte mladog, drčnog vampira koji razotkriva činjenicu da njegov soj nije istrebljen, da je živ i brojan i dobro čuvan na starom kontinentu, da vođe vampira shvataju da im sada predstoji rat sa amerikancima, rat do istrebljenja, da otpočinju plan za širenje novog zombi virusa, da se FVZA vrlo brzo ponovo otvara... i dobićete odličnu postavku za jednu bitku koja će rešiti sudbinu sveta.
Priča sa početkom i krajem, tačno smeštena u tri broja, iako su svojom dužinom bliži evrposkoj, nego li američkoj tradicija stripa, sama sebi dovoljna - preporuka, svakako.

0 comments:

Post a Comment

 

Undead-Comics © 2008. Design By: SkinCorner