Tuesday, June 11, 2013

Sweet Tooth


 Title: Sweet Tooth
Genre: Sci-Fi/post-apocalyptic
Story: Jeff Lemire
Art: Jeff Lemire
Publisher: Vertigo
Issues: 01-19 of 40
Year: 2009 - 2011
 Rate: 95/100
download

PROMO: "Writer and artist Jeff Lemire has created the new 'must read' book with SWEET TOOTH." — GEOFF JOHNS"Spellbinding and offbeat . . . emotionally charged." — USA TODAY"A grabber from the get-go..." — THE ONIONThe first five issues of Jeff Lemire's acclaimed new series introduce Gus, a rare new breed of human/animal hybrid who was raised in isolation following a pandemic that struck a decade earlier. Now, with the death of his father, he's left to fend for himself . . . until he meets a hulking drifter named Jepperd, who promises to help him. Jepperd and Gus set out on a post-apocalyptic journey into the devastated American landscape to find 'The Preserve,' a refuge for hybrids." (from vertigocomics.com, about "Sweet Tooth vol. 1")

REVIEW: Vertigo, pod-etiketa čuvenog DC Comics-a, je praktično od svog osnivanja sinonim za kvalitetan prekookeanski strip. Lično bih, bez trunke razmišljanja, menjao sav kusur američke industrije, sve plodove franko-belgijske, britanske i japanske tradicije stripa za kompletnu Vertigo biblioteku. Samo početi nabrajati autore koji su stvarali pod ovom etiketom i nazive serija objavljene pod tom istom etiketom bio bi bezvezno preopširan posao.
"Slatki Zub" je još jedan dragulj u kruni medija. 
Mnogo je postapokaliptičnih priča u poslednje vreme, što u stripu, na filmu, u žanrovskoj književnosti ili na televizije, ali "Slatki Zub" je vlasniku bloga možda i omiljena (a ne treba reći d aje autor bloga najveći fan postapokaliptičnih storija). 
Pre sedam godina svet je zadesila pandemija neke nove vrste kuge - smrtonosan, misteriozni virus koji je pre nego što je iko mogao da dođe sebi, srušio dotadašnji sistem. U isto vreme pojavljuju se hibridi - bebe koja su bila delom ljudska, delom animalna. Nekada je u novorođenčadima preovlađivalo zverinje, nekada ljudsko. Pa su neka deca bila nema, divlja, nakazna, a neka sasvim kreativna i inteligentna, sa tek par fizičkih anomalija. Junak ove priče spada negde između - poseduje moć govora, inteligenciju, samosvest, iako ni u ludilu se ne može nazvati najsvetlijom sijalicom u sobi. No, zašto je on zanimljiv (osim što je bezgranično sladak sa tim jelenjim rogovima)? Pa, hibridi su imuni na dotičnu kugu. Posle prvog talasa smrti, preživeli su poverovali da je prošlo, da su završili među srećnijima. No, onda su smrti nastavile, sasvim random pojavili bi se simptomi i ubrzo smrt. Ali hibridna deca nisu umirala. I tu kreće lov na iste. 
Dalje nećemo otkrivati.
Sama postavka, verujem, deluje dovoljno originalna, humana, topla (a, strip je sav takav, divan) da Vas zainteresuje? 

0 comments:

Post a Comment

 

Undead-Comics © 2008. Design By: SkinCorner