Tuesday, June 11, 2013

Mouse Guard - Winter 1152


Title: Моuse Guard - Winter 1152
Genre: Fantasy
Story: David Petersen
Art: David Petersen
Publisher: Archaia Studios Press
Year: 2007-2008
Issues: 01-06 of 06
Rate: 90/100

PROMO: "In the Winter of 1152, the Mouse Guard face a food and supply shortage threatening the lives of many mouse through a cold and icy season. Some of the Guard's finest - Saxon, Kenzie, Lieam, and Sadie, led by Celanawe, the legendary Black Axe - traverse the snow-blanketed territories acting as diplomats to improve relations between the mouse cities and the Guard, and find themselves on a race against time to deliver crucial medicines. This is a winter not every Guard may survive... "

REVIEW: Evo, samo pisanje ovog blog unosa nekkao greje dušu. Pa, zamislite samo, uzmete miševe, "najmanje od stvorenja zemlje", podarite im skrivenu civilizaciju, smestite ih u epski srednji vek, nacrtate ih tako lepo, obojite ih tako živo i veselo i izmaštate njihove silne avanture - avanture malih, no beksrajno hrabrih stvorova u svetu velikih i moćnih. Mišija Garda (Straža) je oružana sila koja na okupu drži nezavisne mišije teritorije sastavljene iz  niza skrivenih i samostalnih mišijih naselja - parčence sveta iz kojeg su sitni glodari, manje-više, uspešno isterali grabljivice i koje sada s ponosom zovu svojom zemljom. To je opšta postavka ovog stripa. U pitanju je direktni nastavak Jeseni 1152 - tokom koje je moglo doći do krvavog građanskog, brato-mišoubilačkog rata. Došla je zima za koju miševi, nakon pomenutih burnih jesenjih događaja, nisu spremni. Štab garde je bez namirnica i njeni članovi su poslati na sve strane u nabavku... A, ono što je i u originalnoj priči bilo najfascinantnije - sukob miševa sa grabljivcima - i ovde je prisutno i jednako uzbudljivo. Ono što je za čoveka jedna od ptica na drvetu ili u vazduhu, za miša je opasnost najveća na svetu. Ono što je za junaka klasične epske fantastike zmaj, za naše male glodare je obična sova. To i jeste najveća vrednost ovog stripa - pored očigledne prijemčivosti za sve uzraste - izmeštanje perspektive, tako verno prikazana hipotetička, od očiju ljudi skrivena civilizacija.
Takođe se i međumišiji odnosi dalje razvijaju, svaki miš, ma koliko mali, postaje nam još draži, a jedan gine junačkom smrću, ostavljajući nas rastužene... 
Uskoro na stranama bloga i prolog posvećen famoznoj "Crnoj Sekiri", najvećem mišijem heroju svih vremena, a autor stripa polako radi na još jednoj mini-seriji koja će nam dočarati zimski rat 1149. godine, vođen između miševa i lasica. 

0 comments:

Post a Comment

 

Undead-Comics © 2008. Design By: SkinCorner