Wednesday, February 29, 2012

The Surrogates


Title: The Surrogates
Genre: Sci-Fi
Story: Robert Venditti
Art: Brett Weldele
Issues: 1-5, complete
Year: 2005-2006.
Rate(by Undead-Comics): 9.5

PROMO: "The year is 2054, and life has been reduced to a data feed. The fusing of virtual reality and cybernetics has ushered in the era of the surrogate, a new technology that lets users interact with the world without ever leaving their homes. It’s a perfect world, and it’s up to Detectives Harvey Greer and Pete Ford of the Metro Police Department to keep it that way. But to do so they’ll need to stop a techno-terrorist bent on returning society to a time when people lived their lives instead of merely experiencing them. Welcome to The Surrogates, a daring, five-issue, full-color miniseries from Top Shelf Productions."


REVIEW: The Surrogates donekle i ne u potpunosti vraća duh koji je imao krajem osamdesetih i početkom devedesetih, koji je, po meni, divan period (koliko i, pokazaće vreme, labuđa pesma) ovog medija kada su Miller i Moore pomerali i rušili sve granice, čini se išli i preko svojih limita i nikada više dostizali iste visine, baš kao što to nisu ni desetine njihovih sledbenika. 
Priča Roba Vendittia nikako nije na nivou Sin City-a ili Watchmen-a, ali jeste dovoljno ambiciozna da za klasu, već u startu, nadmaši standardne priče i vampirima, zombijima i mutantima i zavredi makar pominjanje pored neprevaziđenih milestone-ova devete umetnosti. 
Priča u duhu Filipa K. Dika i ostalih, relativno, savremenijih sci-fi pisaca koji na napredak gledaju skeptičnije, koji budućnost u zagrljaju napredne tehnologije ne vide kao srećni kraj, već kao početak kraja. Nije ovo "vernovska" priča o magičnom napretku koji će uslediti u sledećih nekoliko decenija, o pronalasku androdoida koji će olakšati ljudsku svakodnevnicu, već o najvećim slabostima i strahovima čoveka, onih na kojima počiva čitava industrija kozmetičkih preparata, plastična hirurgija, psihijatri, sve religije ovog sveta - strah od odbacivanja, starenja i smrti. Bezbedno ušuškani u svojoj spavaćoj sobi ljudi sredine 21. veka satelitskim putem kontrolišu svoje surogate (bejzikli, avatare) - kroz njih vide, čuju, osećaju, zahvaljujući njima do kraja svojih dana su lepi i mladi. Na u većinu što je oberučki priglila novine, dolaze i malobrojni, ali ekstremni konzervativci koji u svemu tome vide bogohuljenje, nalaze svog novog staorzavetnog proroka i samo čekaju sud božiji koji će se sručiti na neverne vavilonce i egipćane modernog doba, spremni da, ako već sudnji dan okasni, sami sprovedu božiju volju.
Serijal bi bio daleko bolji i bliži pomenutim legendama da sve nije ispričano iz pomalo naporne, klišeizirne perspektive dva detektiva Metro Policije, mada ako volite krimi rpiče to vam neće smetati.
Vizuelni stil je takođe dovoljno različit od foto-realističnog mainstream da ostavlja pozitivan utisak - deluje kao svetlija vezija "30 Days of Night".

0 comments:

Post a Comment

 

Undead-Comics © 2008. Design By: SkinCorner