Monday, January 16, 2012

The Saga of The Metabarons


Title: The Saga of The Metabarons
Genre: Sci-Fi/Fantasy
Artwork: Juan Gimenez
Publisher: Humanoides Associes
Issues/Pages: issues 1-4, 249 pages
Year: 1992-1997

ENGLISH(wiki): "The Metabarons or The Saga of The Meta-Barons is a science fantasycomic series relating the history of a dynasty of perfect warriors known as theMetabaronsThe Metabarons series was written by creator Alejandro Jodorowsky and illustrated by Argentinian artist Juan Gimenez. The series, published by Humanoïdes Associés, is complete, the last volume having been released at the end of 2003."

SERBIAN(review): Suvoparan, optimistični Sci-Fi sa prejakim akcentom na nauku nikada ne beše moje parče idealne literature. Da, kao klinacklinacklinac voleh Verna, zatim Klarka i srodnu mu ekipu, ali tek otkrićem Simonsa i Herberta pronađoh svoju pravu ljubav - epski SF. Kasta Metabarona je jedan od najboljih, ako ne i najbolji,predstavnika tog žanra u strip svetu.Tako da je kultna serija koja je brižno, koliko i sporo stvarana više od jedne decenije, obavezno štivo svagog fana "Hiperiona", "Dine" ili recimo TV serije "Betlstar: Galaktika" - raskošna space opera o kasti savršenih boraca, tzv. Metabarona, obiluje nasiljem, ljubavlju, setom, besom, razočaranjima, krvlju - bivajući generalno daleko humanija od većine SF kako u stripovnog, tako i književnog ili onog sa velikih platna ili malih ekrana. 
Metabaron je jedan i uvek jedan, ritual i obaveza se prenosi s kolena na koleno u surovoj borbi oca i sina na smrt - gde će sin pokazati da je dostojan, ubiti oca i produžiti kastu ili pak ispasti nedostojan, bezvredan i pasti od sečiva sopstvenog oca. rituelno samo-sakaćenje i nadomešćivanje odstranjenih delova tela (čulnih organa, udova...) metalnim implantima je još jedna tradicija Metabarona.
Kroz osam epizoda (ovde obajveljene prve četiri) pratićemo nekolicnu generacija Metabarona, priča posvećene samim borcima, kao i njihovim životnim saputnicama, nesuđenim ljubavima. ne očekujte od ovih savšenih boraca debilnu potrebu za lutanje univerzumom i ispravljanjem krvih drina, ne - pobude i ciljevi Metabarona su uglavnom lični, nekad čak i sebični, a putevi do njih nelišeni prljavštine, lukavosti i manipulacija - ne neka nedostižna vaseljenska pravda i ravnoteža, već lična istina, osveta i opet ta ljubav. 
Suštinski, uzimajući u obzir likove, priču koja protilče kroz praćenje više generacija (deda, očeva, unuka...) i opšteg univerzuma u koji je smeštena Saga o Metabaronima najlakše je povući paralelu sa herbertovom Dinom i ako vam se dotični biser svetskog SF-a dopao, morate pročitati i ovo. 

0 comments:

Post a Comment

 

Undead-Comics © 2008. Design By: SkinCorner