Sunday, July 21, 2013

Sweet Tooth (part 2)


Title: Sweet Tooth
Genre: Post-Apocalyptic, Sci-Fi, Mythology, Religion
Story and Art: Jeff Lemire
Publihser: Vertigo
Issues: 20-40 of 40
Year: 2011-2013
Rate: 98/100 (One of the best comic series EVER!)
download:

PROMO: (from "vertigocomics.com" for "Vol. 6" of ST) In this final SWEET TOOTH collection featuring issues #33-40, Dr. Singh arrives in Alaska and uncovers both the origins of Gus and the hybrid children and the cause of the plague that decimated the world. And as Gus and Jepperd come face to face with the truth, the militia continues to bear down on them.

REVIEW: 
"The gods stopped listening to your kind a long time ago"
 U prethodnom unosu o ovom stripu, koji je sebi nosio linkove ka prvi devetnaest brojeva, u osnovnim crtama smo predstavili svet "Slatkog Zuba", pa se na tome ne bi smo zadržavali. 
Koliki god da je potencijal u toj svojoj prvoj polovini ovaj strip pokazivao, kolika god čuda da je obećavao, ono što nam autor donosi nakon dvadesete sveske prevazilazi verovatno i očekivanja njega samog. Priča koja je pred vama - zahvaljujući internet pirateriji dostupna sasvim besplatno (no, ukoliko ste u mogućnosti naručite, kupite papirnato izdanje, podržite ovog vansreijskog umetnika) je jedna od najboljih momenata vascele, bogate istorije post-apokaliptičnih i naučno fantastičnih priča čitavopg ljudskog roda. 
Kako se odgovori na pitanja postavljana u prvim brojevima budu nizali, tako će rasti vaša ljubav prema ovom stripu. Dobijajući sve dublju mitološku, religioznu notu, progresivno sve više anti-humanu, sve jaču "post-humanu", "novo-humanu" emociju, postaje bolji i bolji svakom stranom. Religiozan da, ali donekle odbacujući Hrišćanstvo i sve monoteističke religije, okreće se paganizmu, prirodi, ekologiji. Ovo je priča o ljudima, o rasi koja je izgubila vezu sa svojim korenima, izgubila ljubav prema svom svetu, kojoj je moć udarila u glavu. Ljudska okrutnost je sveprisutna u ovoj priči, toliko da vremenom postaje opšte mesto, baš kao što je i u stavrnom svetu. Ljudi progone hibride, ubijaju ih, međusobno se ubijaju, kradu jendi od drugih, bore za opstanak i ličnu korist koristeći najsurovije metode. Nedela i ogavnosti čoveka s enižu u nedogled. Iako se ista gotovo gradiraju, bivajući gora i gora sa svakom stranom, čovek ostaje tup na kraju, toliko zgađen svojom rasom, da više i ne može da se uznemiri ili razočara. Sa bolom u srcu i mučninom u stomaku shvata da je kazna zaslužena.
Jeff Lemire je pre "Slatkog Zuba" imao dobrih priča, imaće verovtano i nakon, ali da li će ga ikada prevazići? Teško. Neverovatno koliko je raširio krila tokom ove serije, koliko je čarobno vodio priču celom svojom dužinom. Njegovi likovi graniče se sa onim iz "Čarobnjaka iz Oza", strašljivi lav ili glupavo strašilo tamo, ovde pametna devojčica-svinja, neodoljivi jelen-dečak... Ljudski karakteri su takođe za pamćenje, gotovo svi su činili zlo, svi sa bogatim i potresnim ličnim pričama. Oni retki su uvideli novu stvarnost, digli ruke od sebičnog i uzaludnog traženja leka za umiruću rasu i odlučili da pomognu novoj, da preživi, da se uzdigne, da nanovo naseli planetu.
Crtež i kolor stripa su konstatno u kategoriji "vanserijski", često do broja do broja sasvim menjajući vizuelni stil stripa (što s evidi na priloženim stranicama).
Generalno, strip dominira na svim poljima, toliko ubeldjivo da tera čovekad a poveruje u postojanje antičkih muza - jerbo mu je tako lakše da sopstvenu inferiornost preboli.
Da, konstantno ovu priču svrstavam u post-apokaliptični koš, ali ona je to samo iz ugla čoveka. Ovo jeste priča o jednom kraju, ali takođe i o jednom početku. O pobedi prirode i bogova nad svojom izgubljenom decom i stvaranju savršenijih stvorova - "čovaka pokušaj  drugi", ovog puta daleko vezanijeg za prirodu, da nikada više ne počini iste greške. Apokalipsa jedne civilizacije koja ništa do apokalipse nije zaslužila i uzdizanje jedne nove, pravednije i lepše.
Žanr - post-hate&war. Žanr - mir&ljubav"

0 comments:

Post a Comment

 

Undead-Comics © 2008. Design By: SkinCorner